rapsonneRapsoné vára-Parajd

 

 

Parajdról egy órai séta alatt elérjük azt a magas, meredek szikla hegyet, ahol északról a Kis-Juhod vizének, mély, sötét völgye övezi; délről és nyugatról a Szilas-patak árka folyja körül, s csakis keleti oldalán áll egy keskeny, szintén falmeredek oldalokkal bíró hegynyak révén a hátrább fekvő Körös dombbal összefüggésben. Innen mászható meg a sziklacsúcs tetője, hol szédítő magasságban állott Rapsoné vára, melynek rommaradványai még ma is fölismerhetők. E vár hajdan féltojásdad alaku volt és máig a kincskeresők kedvenc tanyája volt.


A tetőről látszik a Kis-Küküllő völgye Parajddal; balfelől a Juhod vize völgye Illyés-mezővel; balra a Firtosnak gyönyörű alakzatu csúcsa; túl rajta messze távolban a Fogarasi-havasoknak gyönyörű láncolata; idébb a siklódi Nagykő és a Szovátai-havasok közt hullámzatos hegysorok felett a hegyalján elvonuló havasoknak elmosodó képei tűnnek föl.
A vár a regevilágnak is egész kincses bányája. A népmese szerint e várat építő Rabsonné, továbbá Firtosné és Tartodné három testvér volt, s mindhárom várban egyszerre gyújtották meg a gyertyát. Tehát ebből is kiviláglik, hogy vész idején egymásnak tűzjellel adtak hírt az egykori építkezésű és egymástól látható pontokon emelkedő várak.

 

Megközelítés

Parajdot a 13B, Gyergyószentmiklós felé vezető műúton elhagyva, a Kis-Küküllő völgyében felfelé haladva, az 5.kilométerkő előtti parkolóban hagyjuk autónkat vagy terepjáróval akár neki is vághatunk a hátralevő távnak.
A műúttól balra eltérő mezei út egy nyeregre vezet: ez a Várkapu vagy Várnyak. Innen látszik egy gerinc, a végén egy kopár sziklával, mely Rapsoné köve (905 m, 2,5 km-re a műúttól).
Javasloljuk, hogy az autót a szikla alatti elhagyatott kis ház környékén hagyják és onnan gyalog haladjanak tovább.

Az úton erdőbe jutunk, onnan turistajelzés (fehér alapon kék kereszt) vezet Rapsonné-várához .

rapsonné kilátás